Dansstijlen

Preballet / Predans 1,2 & 3

Tijdens deze lessen wordt er op speelse wijze kennis gemaakt met dans, beweging en muziek met aandacht voor de kinderlijke fantasie en creativiteit van kleuters.

De les begint altijd met opwarmingsoefeningen. Zo leren de kinderen de basistechnieken van ballet zoals bijvoorbeeld voeten strekken, juiste houding van de rug,… Tijdens de les wordt er verder aandacht besteed aan oefeningen als voorbereiding op de klassieke ballettechniek en andere dansvormen. Daarnaast wordt er speels gewerkt aan expressie, ritme en improvisatie.

In de primary les wordt de oefenstof vanuit de kleuterballetlessen verder uitgebreid in doelgerichte oefeningen. Ook hier is er ruimte voor creativiteit en improvisatie, maar dan wel met een bepaald danspatroon en discipline. Vanaf nu wordt de ballettechniek echt aangeleerd. 

De instapleeftijd (3 jaar) moet bereikt zijn voor 31 december.Prehiphop, Hiphop

Hiphop is eerder een cultuur dan een dansstijl op zich. Dans is één van de onderdelen van de hiphopcultuur. Het is ontstaan in de jaren zeventig in New York en dan voornamelijk in de arme wijk, The Bronx. De dansstijl binnen de hiphopcultuur kan je onderverdelen in verschillende subdansstijlen. Wij bieden zowel breakdance als hiphop aan.

In een hiphoples oefen je techniek aan de hand van toffe choreografieën die je doorheen het jaar leert op populaire hiphop/rnb muziek. Hiphop is bijgevolg een dansstijl die moeilijk kan omschreven worden omdat iedere choreograaf een verschillende opleiding of achtergrond heeft. 

 

Breakdance

Breakdance is één van de onderdelen van de hiphopcultuur.

De laatste jaren is breakdance een populaire dansstijl geworden, vooral bij jongens. In deze les kom je terecht in een andere wereld waarin toprocks, footworks, freezes en powermoves regeren.  Het grondwerk en voetenwerk staan hier centraal.

We raden aan om een les breakdance te combineren met een hiphoples.

 

 

Girly

In de lessen Girly zijn de bewegingen zeer vrouwelijk en sensueel. We werken aan zelfvertrouwen, uitstraling en een mooie lichaamshouding. We wisselen af tussen dansen op sneakers en op hakken. Het dansen op hakken vereist heel wat vaardigheden, die we met techniek oefeningen opbouwen. Ook wie liever niet op hakken danst, is welkom!

Voor volwassenen en meisjes

 

Modern Hedendaags

In tegenstelling tot klassiek of modern jazz is er in hedendaagse dans geen vast bewegingsvocabularium. Dit geeft de danser vrijheid om creatief aan de slag te gaan met beweging. Alles kan!

Toch vereist ook hedendaagse dans een zekere techniek. We leren om los te bewegen (release) en onze energie juist te doseren zodat we én traag én snel leren dansen. We gaan aan de slag met (gerichte) improvisatie, partnerwerk en lifts. We hebben aandacht voor een juist ruimtegebruik. Tot slot leren we om inhoud aan de bewegingen te geven (performance).

 

Klassiek Ballet

Een balletles begint steeds aan de barre. Er wordt hard gewerkt aan een juiste lichaamshouding die cruciaal is voor ballet, voetposities, basishoudingen van armen en benen en een correcte houding van het hoofd. De basisoefeningen worden steeds moeilijker en gevarieerder, wat zich uit in combinatie-oefeningen en choreografieën.

Elk jaar neemt het niveau toe. Het is aangewezen om vanaf klassiek II twee uur ballet te volgen per week. De oefeningen worden immers steeds moeilijker, wat meer training vraagt van het lichaam. Voor de leerlingen is het ook aangenamer omdat alles dan makkelijker en beter gaat.

Wanneer de leerlingen een goede basis verworven hebben, kunnen zij starten met pointes. Wij streven naar techniek, maar wel op het niveau waarop de leerling zich bevindt. De docent bepaalt wanneer een danser klaar is om op pointes te leren dansen. We hanteren de regel: wie 2 uur ballet volgt op 11-jarige leeftijd mag starten met de pointesles. Vanaf 12 jaar en mits de nodige balletervaring mogen alle meisjes starten. Ook hier is minimum twee uur klassieke balletles aanbevolen.

 

Modern Jazz

Modern jazz is een vrije manier van dansen die qua structuur lijkt op klassiek ballet. De bewegingen zijn jazzy, veel losser. Ook wordt er gebruik gemaakt van elementen van de klassieke ballettechniek met summiere isolatietechnieken van  de verschillende lichaamsdelen.

Jazzdans is eclectisch, wat wil zeggen dat het bewegingselementen uit andere danstechnieken en stijlen mengt. Deze elementen worden in de danstraining en choreografie gecombineerd.

 

Musical

Wie houdt van zingen, dansen en acteren kan bij ons terecht!

We werken aan zangtechniek, repertoire en zelfvertrouwen op het podium.
We halen de acteur in ons naar boven en leren acteren door improvisatie en werken met teksten.
De energie zal er ook vanaf spatten in de danslessen!
Uiteindelijk combineren we deze drie disciplines en creëren we onze eigen voorstelling!

 

Pointes

Leerlingen kunnen starten met pointes op voorwaarde dat ze twee lessen klassiek volgen, vanaf het eerste middelbaar is slechts één les klassiek verplicht.